сряда, 25 юли 2012 г.

Free Download :: Analogue Monsta :: BOOM

Понякога, като подхванеш една пътечка, неусетно се увличаш. Ей така неусетно юлските постове ми тръгнаха по женски и настоящият не прави изключение.

Тази вечер те черпя с омагьосващ музикален коктейл, умело забъркан от ръцете на две вещи звукови феи - TOKiMONSTA и Suzi Analogue.

Техният съвместен проект Analogue Monsta може би ти е познат още от MySpace времената. Ако не - никога не е късно да зарадваш ушите и душата си с нещо ново.



















Boom излиза под формата на безплатен албум с любезното съдействие на платформата Scion A/V и от първо слушане потвърждава мнението ми, че ТOKi, ако не особено вълнуващ диджей на живо, е поне безспорно талантлив beatmaker, който се сработва изключително добре с не по-малко ексцентричната Suzi. Колаборацията излъчва хармония и непринуденост, сякаш магическата сплав се е получила не вследствие на сблъсък на артистични натури, а от естественото им сливане и преплитане, което отваря и обогатява звука и на двете.



Приеми този албум като ненатрапчива покана да се откъснеш от градската суматоха (ако все още не си го направил) и да се рестартираш някъде сред природата, поне за няколко дни. Пълноценен, необезпокояван айляк.

http://soundcloud.com/tokimonsta/
http://soundcloud.com/uziklip
http://soundcloud.com/analoguemonsta

вторник, 17 юли 2012 г.

Free Download :: ANGO :: Serpentine Mixtape

В света на електронната музика композирането винаги се е асоциирало по-често с мъжете, а пеенето – с жените. Мъже вокалисти са точно толкова интересни, колкото и жени продуценти, а артисти, които успешно съчетават в себе си и двата таланта, са истинска находка за слушателя.

Любими имена, които неизменно изникват по темата са иконите dBridge и Todd Edwards, актуалната в момента Emika, както и Cooly G в светлината на дебютния ѝ албум.


Днес ми се иска да посветя няколко реда и на един сравнително нов артист, който все по-уверено заема своето местенце сред въпросните двойно-талантливи агенти. Това е канадецът от шотландски произход Andrew Gordon Mcpherson, или просто ANGO.
Първата ми среща с него беше колаборацията с поп-звездата Katy B след лондонското издание на Red Bull Music Academy през 2010:






Fireworks до голяма степен дава добра представа за това в каква посока се движи музиката на ANGO – разчупено съвременно продуциране, центрирано около песента, естествено повлияно от звука на последните 3 десетилетия, обединяващо поп, клубна електроника и rnb в едно изненадващо хармонично и балансирано цяло.


Първото издание на ANGO Another City Now EP се появи миналата зима из топлата пазва на култовия шотландски колектив LuckyMe и остави следа с романтично-меланхоличните си, ефирни вокали, които със своята кадифена нежност напомнят за любимата Sade. Cлучайно или не, нееднократните сравнения с rnb blues кралицата доведоха и до кавър на един от най-обичаните ѝ хитове:





Днес излезе и второто официално издание на ANGO, което този път, за наша огромна радост, е безплатният микстейп Serpentine.

Албумът бе представен седмица преди появата си с красиво видео към сингъла Paralyzed:




Както можеш да се увериш, вокалите са все така вълшебни, а от продуцентска страна имаме включвания от доказани
smooth operators като Jacques Greene, Kuedo и Prison Garde.

Enjoy!

http://ango.ca/

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Женки, женки

Юлските жеги са в разгара си и спасение няма. Вместо да се хабиш да изпробваш различни, еднакво безуспешни начини да се разхладиш, приеми положението мъжки в стил "като ще е гарга - да е рошава" и ми позволи да вдигна градуса ти докрай с няколко крайно горещи женки, които съпътстват настаналата зной.

И тъй като това не е първият път, когато пиша за жени, по-добре ми се довери, отпусни се и се наслаждавай.

Започвам ударно с добре познатата Azealia Banks, която най-накрая изплю първия си микстейп преди броени часове, съпроводен от кратък, но съдържателен tweet, гласящ: 

 “BEATS BY IKONIKA, O/W/W/W/L/S, MACHINEDRUMEPROMDRUMS OFDEATHHUDSON MOHAWKE & NICK HOOKLUNICE, & MUNCHI” 












FANTASEA съдържа 19 парчета, някои от които са ни добре познати от безплатните даунлоуди, които шоколадовата Рапунцел щедро сипва отвреме навреме. Очаквам и останалият материал да бъде издържан в бомбастичната сплав от поп, рап, бас и актуалният тази година TRAP, станала емблематична за Ази.  За по-носталгичните фенове има даже и щипка Prodigy, йейе.

A сега ми се иска обърна внимание на три огнени дами, които белязаха втората половина на миналия месец с неочаквано свежи включвания.

Това са Рут Колева, Rachel Row и DENA. Във вените им кипи буйна българска кръв, а музикалната крива между тях неусетно прелива от поп към закачливо-прилепчив, опасно заразителен клубно-летен звук.

Рут - една от малкото глътки свежест на родната поп сцена - буквално направи крачка напред с колаборацията си с дуото Basscatz - продуцентското алтър его на Monk и Jamez Bongg - главните фигури зад проекта PLATFORM. PLATFORM са едни от основните промотъри на дъбстеп културата в България и се опитват да поднaсят на българския слушател ако не супер актуална, то поне сравнително алтернативна, по-дълбока и интелигентна селекция от гост диджеи и продуценти.


Хубавото на Moving Forward е, че е уцелено правилното съотношение между дъбстеп и поп, а видеото спокойно може да се конкурира по качество и изпълнение с други подобни продукции в световен мащаб. 

Продължавам с Rachel Row - артист, чиито елегантен, изпипан звук остава встрани от мейнстрийма (каквото и да значи това). Не е тайна, че Rachel твори колкото самостоятелно, толкова и в комбина с може би най-успешният български продуцент - KiNK, като последният плод на тази красива колаборация е супер доброто "Тук и сега", което на всичкото отгоре е пуснато и за безплатен даунлоуд!


Честта да закрие триумфалния женски парад се пада на DENA - едно маци, за което знам, че от години живее в Берлин и подозирам, че една от причините да го направи е за да може да се посвети по-пълноценно на това, в което очевидно я бива - а именно - музика, която блика от айлящина и неподправен фън, и безцеремонно, нетипично, дори леко иронично съчетава поп и чаровно дървен рап с неприлично танцувални клубни ритми.

















Накратко, DENA удари джакпота с последното си видео Cash, Diamond Rings, Swimming Pools, което за 2 седмици навъртя +100 000 посещения в YouTube и направи сериозна заявка за глобален летен хит (тук е мястото за твоя коментар). 


В момента тя e любимка на всички готяни (полу)ъндърграунд инди медии, които се избиват да я хвалят и интервюират. От другата страна на луната разни хора се хващат за това, че стилът ѝ неминуиемо асоциира с M.I.A., но според мен тук не става въпрос за имитация, а за една изключително забавна заигравка. Именно този  безгрижен, несериозен аспект придава лимонена свежест на музиката на DENA, която между другото приготвя и дебютен албум. Очакваме го с нетърпение!

A сега повтаряй: 
- Who run the world? - GIRLZ!