четвъртък, 28 юни 2012 г.

Melé feat. Kano :: Beamer (Teaser)

През последните месеци ми прави впечатление как FACT - любима медия и вдъхновение, са станали много несериозни в отношението си към музиката. На кой му пука къде на Skrillex му е излязла пъпка, колко жалки са диджейските напъни на Paris Hilton и дали Kanye West има връзки с Al Qaeda??

А може би просто пичовете обичат да гледат сеир и профилактично си правят ташак с онази част от аудиторията им, която се взема твърде насериозно.

Именно FACT отвориха ушите ми за едно пишлеме, което за малко повече от година успя да завърти цялата сцена около себе си, а всяко следващо негово издание го изстрелва все по-далече в swag-o-сферата.

Говоря, разбира се, за Melé - редовен и обичан герой на този блог - който към този момент може и да е навършил 20. Миналия март той стовари върху главите ни един от най-добрите FACT миксове ever, с траклист от 43 парцала наблъскани в нещо като час, откъдето месеци по-късно изплува превърналият се в хит Off the Traxx, да не говорим, че зловещият I Маке Lists на Ikonika излезе преди броени дни. бррррр. По това време в soundcloud-a на мелето имаше едни лоши бийтове с таг Boss Music и до ден днешен, тази фраза за мен описва най-точно същината на творенията му.


















Малкият Криси изглежда като комбинация от nerd, geek и dork едновременно, ако това въобще е възможно и вместо да се почесва, бълва издание след издание и прави партита с възможно най-яките си батковци колеги, като кулминацията на тази засилка е колаборацията с легендарното grime MC Kano. Страховитият бийт на име Beamer се върти тук-там из интернет от началото на годината, а през април изтече и версия с мазните рими на Kano. Скоро след това се разбра, че към трака ще бъде заснето официално видео и работата замириса на издаване...

Оттогава лейбълът Grizzly е под стриктно наблюдение, а за да ни стане съвсем люто, вчера се появи и teaser-а  към въпросното, вече придобило култов статут видео.




Очакваме пълната версия съвсем скоро, а лудницата Beamer ще излезе официално на 13 август.

http://soundcloud.com/ukmele
http://soundcloud.com/therealkano
http://soundcloud.com/onmygrizzly

сряда, 27 юни 2012 г.

Video :: Surkin & Todd Edwards :: I Want You Back

Когато си мислиш, че някои култови личности са достигнали ултимативното ниво на swag, те ти показват, че може и още.

Да вземем за пример скандалната колаборация между US garage легендата Todd Edwards и Surkin за френската бас-бригада Sound Pellegrino, чието предстоящо съвместно EP бе представено преди 2 дни с умопомрачително видео към сингъла "I Want You Back".

Изданието е третото поред попълнение в Crossover Series поредицата на лейбъла, предхождано от отличните Night Voyage Tool Kit на Bok Bok и Tom Trago, и Fructose на Joakim и Bambounou.


Както в голяма част от собствената си продукция, и тук Todd разтапя сърца с простичък, но преливащ от чувства и душа текст за загубена любов, който в комбинация с ултра-лимитираното, ултра-мазно дизайнерско яке на Sound Pellegrino и японската марка Phenomenon си е чист удар под кръста..

Видеото е заснето със съдействието на не по-малко култовия онлайн магазин Karmaloop, а сингълът ще се разпростанява в i-tunes и в 100 копия лимитиран винил. SWAG.

Mloski :: Labyrinth LP

Дългосвирещи български електронни албуми не излизат всеки ден. Въпросът с издаването на такъв тип продукти на родна почва винаги е бил деликатен. Малката аудитория и нищожният пазар потискат развитието на нормална сцена и появяването на достатъчно артисти, за да се създадат условия на истинска конкуренция. В тази среда, артистите, които имат таланта и възможността да творят музика със скоростта и качеството, с което това се случва навън, са наистина малко, а тези, които успяват и да печелят от това се събират на пръстите на едната ми ръка.

Поради тези причини, повечето български продуценти са ужасно чувствителни по всички теми, обвързващи по някакъв начин музиката с изкарването на пари. Изкуството и бизнеса стават диаметрални противоположности, а аз винаги съм вярвала, че истината е някъде по средата.

Затова, наскоро излезлият за ABCD (лейбъла на Cooh) албум Labyrinth на Mloski ме изненада приятно. Cooh е един от тези, събиращи се на пръстите на едната ми ръка български електронни продуценти, които всъщност успяват да печелят от музиката си. Labyrinth, от друга страна, напук на нагласата ми да чуя нещо супер "експериментално" и "интелигентно", се оказа албум с неочаквано дъбстеп звучене. Траковете са наместени удобно в диапазона 130-145 bpm, като единствените паузи в темпото са по-бавното интро и ефирният Glow.



















Въпреки това, звуковият пейзаж, който Mloski рисува през 14те си композиции излиза далеч отвъд общоприетите рамки на превърналия се в поп стил. Тук бързото темпо се топи под изкусно изтъкани звуци и мелодии, които ангажират ухото ти на едно по-дълбоко, подсъзнателно ниво и те отвеждат на музикално пътешествие, което неусетно изпълва цялото ти същество с лекота и свежест.




Именно това спокойствие и хармония, които бликат от Labyrinth контрастират по един много хубав начин с по-агресивния, тревожен, най-общо казано клубен звук, с който повечето хора асоциират дъбстепа. Тук саунд системата дъни не в прорязани от ярки светлини зали, а под шарената сянка на някоя вълшебна планинска поляна. 

Интересно ми е как Mloski е достигнал именно до тази концепция на албума - като мост между две понятия, които, оказва се, могат да бъдат колкото противоположности, толкова и страни на една монета.

Можеш да се сдобиеш с Labyrinth срещу определена от теб цена тук, а тук можеш да прочетеш повече за албума и неговия автор.

http://soundcloud.com/mloski

сряда, 20 юни 2012 г.

Free Download :: dBridge vs Maschine Vol.1

...или какво се случва, когато човек се влюби в машина...




















Tracklist:

01The Curt [105 Bpm]
02 B Wright B Wrong [99.5 Bpm[
03 Come On [85 Bpm]
04 Firefly [110 Bpm]
05 Leaindian [85 Bpm]
06 Synergy [100 Bpm]
07 That Type Of Girl [111 Bpm]
08 How Was it? [85 Bpm]
09 We R U 2 [85 Bpm]
10 You Left Me [72.5 Bpm]
11 If I Was Your Man [97 Bpm]
12 The 3rd Time [ 85 Bpm]


DOWNLOAD

http://www.exitrecords.co.uk/

петък, 15 юни 2012 г.

Video :: Azealia Banks :: Liquorice

Новото видео на Azealia Banks е издържано в стил уестърн с преобладаващо фалически символи, които шоколадовата Рапунцел, този път в ролята на cowgirl level 2012, старателно обгрижва докато сипе невинни рими.



И ако съдържанието на римите не ти действа достатъчно препотяващо, то бомбастичният Pineapple Crush на любимия Lone би трябвало да върши работа.













Дебютното 1991 EP (да, набор '91 е правилната асоциация) на Azealia е на пазара. Nom nom nom

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Melé :: Gold Casio

От тази страна на океана, малкото Melé е най-изтрещелият продуцент тази година. Период.



via FACT

5kinAndBone5 & Vin Sol :: Nocturnal Emissionz

Отвъд океана, 5kinAndBone5 и Vin Sol са най-изтрещелите продуценти тази година. Период.



forthcoming on Soo Wavey

петък, 8 юни 2012 г.

Cooly G :: Come Into My Room



Дългоочакваният, топъл и замечтан дебютен албум на Cooly G излиза на 16 юли за Hyperdub.

Dream on.

via Mixmag.