петък, 30 септември 2011 г.

Beatbucket Mix #4 :: Violent Public Disorderaz

Навън все още пече слънце и е топло, но първите нотки на есента вече се носят във въздуха. Нямаш ли чувството, че с всяка изминала година лятото се изтъркулва все по-бързо? И как няма, като всяко следващо е изпълнено с все повече ритъм, горещина и емоция!

Винаги съм си мислела, че най-пълноценно можеш да се насладиш на нещо хубаво, само когато то е в контраст с друго хубаво нещо. Именно затова, след трескавото, едва отминало лято, намерих за добре да открия сезона на меките цветове с подобаващо сваляне на темпото.

Beatbucket Mix #4 е дело на
Violent Public Disorderaz a.k.a. VPD a.k.a. човека зад българския нетлейбъл за даунтемпо и прашни бийтове – Dusted Wax Kingdom, който за четири години кротко съществуване в топла Варна има вече над 100 издания на артисти от цял свят.

Oсвен че обича истински музиката и е много интересен събеседник, VPD е един от най-добрите български електронни продуценти и саунд-джедаи. Това личи еднакво добре както в собствените му творби, така и в мастерираните от него проекти на други музиканти, а не на последно място и в настоящия микс.

Също така, той е най-грамотният човек, който съм интервюирала до този момент – не особено важна, но изключително приятна подробност.

А сега натисни play и се потопи в магията на думите и семплите.....

....приятно слушане + четене J




B: Кой си ти?
VPD: Казвам се Димитър Калинов, на 32, от Варна. Не пуша, обичам да пийвам бира, често използвам мръсни думи и през свободното си време правя музика, за да не правя глупости.

B: Как и кога започна да се занимаваш с електронна музика?

VPD: През 2003-та, когато си взех компютър и започнах да се самообучавам в техники на семплиране и цифрова обработка на звук.


B: Как се роди идеята за Dusted Wax Kingdom?

VPD: Идеята се роди през лятото на 2007-ма, месец след като пуснах EP за финландския нетлейбъл Lo-Kiwi. Тогава реших да направя виртуално кралство, където да издавам и промотирам изпълнители, продуциращи даунтемпо, трип-хоп и абстракт хип-хоп.


B: Що е то нетлейбъл и защо нетлейбъл?

VPD: Нетлейбълът е музикален издател както класическия лейбъл. Основната разлика е начинът на дистрибуция. При нетлейбълите всичката издавана музика е достъпна легално и безплатно онлайн в интернет. От там идва наименованието „нетлейбъл” (или както някои го наричат още „онлайн лейбъл”).


B: Разкажи ми повече за артистите, които издаваш. Има ли български имена сред тях? Кое е нещото, което ги обединява в семейството на DWK?

VPD: За момента български артисти в „кралството” са Bradata, 2 Bone Giants, BlueMonk, SKILL, Mista 93, Shoto, Virus Inethic. Гост участия в компилации имат Alecek, Mihailness (aka Dubdoer), Georg Hekt. Изключително талантливи хора. Сигурно е вярно, че музиката е отражение на духовните потребности на човек. Мога да кажа, че всички имаме много сходни възгледи и философия и се сработваме много бързо, което е много рядко срещано явление в днешно време.

Всички сме повлияни от стария хип-хоп (изпълнен с фънк, соул и джаз елементи), дал началото на базирана на семпли музика в края на 80-те и началото на 90-те, обожаваме пукащите звуци от грамофонните плочи. Всички признаваме интелигентното семплиране за съзидателна сила, която отваря невероятни възможности. Представи си тон изсвирен от пианист. Сега си представи същия тон като извадка от творба, изпълнена от група музиканти. Фоновият шум от инструментите на останалите изпълнители не само го прави уникален като звук, но и съхранява магията, породена от емоционалния синхрон на тези хора. Опитваме се да свирим с такива тонове, да поддържаме този тип музика жива и да я популяризираме до колкото можем.


B
: Цялата продукция на лейбъла ти е лицензирана под CC
. Защо избра именно този начин за защита на интелектуалната собственост?

VPD
:
Всички нетлейбъли използват лицензите на Creative Commons. Това дава свобода и насърчава споделянето и творческото използване на музиката, като позволява на изпълнителите да запазят пълни авторски права върху творбите си и едновременно с това да придобият популярност. Освен това има редица платформи и блогове, които промотират музика лицензирана под CC. През последните години се организират фестивали специално за артисти, които издават за нетлейбъли. Нетаудио културата се развива със светкавични темпове. Това бавно, но сигурно, променя музикалната индустрия.


B
: Трябва ли да се правят пари от музика? Могат ли изкуството и бизнеса да съществуват в симбиоза и къде е границата между качественият музикален продукт, който естествено носи приход на производителя си и лишената от естетическа концепция индустрия?

VPD: Музиката може да се създава и за пари и за лично удовлетворение. Симбиозата е когато двете вървят заедно. В днешно време е по-лесно и по-изгодно да си търговец от колкото производител. При изкуството и музиката ситуацията не е по-различна. Имам чувството, че по-голяма част от бюджета на един проект отива за реклама и лансиране на продукта от колкото за самото му произвеждане (продуциране). И сякаш не е важно един продукт да е качествен, важното е да се осигури търсенето му.


B
: Да се върнем към музиката – как би описал звука си?

VPD: Балансиран акустично-електронен звук. Стилово – трип-хоп, лоу-фай, абстракт хип-хоп.


B
: Знам, че композираш основно със семпли. Как протича създаването на един твой трак?

VPD: Да, използвам предимно семпли. Понякога синтезирам собствени или обработвам до неузнаваемост звуци от виртуални инструменти. Като правило избягвам да семплирам цял такт. Обикновено използвам тонове или кратки фрагменти, взети от различни части на една или повече песни. Така композирам някаква „вкусна” музикална фраза и върху нея после надграждам всичко останало.


B
:
Разкажи ми малко повече за микса, който си приготвил?

VPD: Мисля, че е приятна селекция от парчета, създаваща атмосфера за релаксиране, чашка уиски и наргиле.


B
:
Нещо мъдро за финал...

VPD: Много благодаря за интервюто и подкрепата! J Нека сме по-положително настроени!

http://dustedwax.org/
http://soundcloud.com/vpd

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Δ Δ - Earth Documents

Добро утро.

Запознай се с Димитри от Гърция - електронен музикант, скрит зад две триъгълничета.

Δ Δ (делтаделта?) има толкова впечатляващ звук, че не знам какво да кажа. 12" с Ikonika за Pushing Red и благите думи на Maryanne Hobbs също не са за пренебрегване.


С този микс, както и на страницата на Δ Δ в soundcloud можеш буквално да се пренесеш в друго измерение. Приятно пътуване J


сряда, 28 септември 2011 г.

Mad-Hop Vol. 3

Третото издание на компилацията Mad Hop излезе вчера и, поне на първо слушане, вдига летвата, поставена от Vol. 2 още по-високо.



Голям кеф е че и този път в палитрата от бийтмейкъри има българско име - Parallel Concept с Buckyball Molecule.


Консумирай с Боби и чашка кафе :)

вторник, 27 септември 2011 г.

Free Download :: Adult Swim: {UNCLASSIFIED}

Кой би помислил, че една от най-мощните компилации на годината ще се окаже безплатна?

Вземи тази бас-пица, размер XXXL, съставена от 18 парчета вкусни звуци от бъдещето, забъркани с любов и нежност от любимите ти артисти......



......какво повече от това ли?

Зъл артуърк в стил "совите не са това, което са" + цели две видео-интервюта с титаните Actress и Pinch..

..Respect, Adult Swim.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Ital Tek :: Amnesty EP

Доколко музиката е автономно, самодостатъчно изкуство и доколко тя може да се използва с политически и социални цели?

Обсъждането на този философски въпрос изисква твърде много ракия и салата, а феноменът се простира от концертите на Веско Маринов в подкрепа на ГЕРБ та чаааак до тук:


Накратко, Ital Tek - един от любимите ми дъбстеп продуценти, издава настоящото EP като израз на позицията си относно вчерашната екзекуция на американеца Troy Davis.

Всички приходи от продажбите на дигиталното издание ще бъдат дарени на международната неправителствена организация Amnesty International, която се бори за защита на човешките права и премахване на смъртното наказание.

Каква е моята лична позиция в случая не е важно, както не е важно дали ти ще решиш да подкрепиш тази благородна кауза с няколко левчета.

Важното е, че Amnesty EP влиза благо като мед, особено ако си на работа.

Enjoy!

Free Download :: Shlohmo :: Fine, Thanks EP

След излизането на втория си албум, Shlohmo официално е звезда, а вчера чукна и цели 10 000 фена във Facebook, което, откъдето и да го погледнеш, си е сериозна цифра.

Възможно е комерсиалната страна на успеха да е постреснала независимия LA бийтмейкър, защото в знак на благодарност/опит да укроти жадната си аудитория, той пусна цяло безплатно EP с неиздавани досега тракове, създадени през последните 2 години, недвусмислено озаглавено Fine, Thanks.



Благодарско и от нас!

p.s. по случай денят на Независимостта!