сряда, 27 юли 2011 г.

Free Download :: Disclosure EP

Наближава края на месеца, което значи, че е време за поредната крайно добра доза безплатна музика. Този път блаженството идва право от Обединеното кралство в лицето на младежите, стоящи зад загадъчното име Disclosure.

Решението да пуснеш дебютната си продукция за свободен достъп в интернет е колкото благородно, толкова и гениално (само споменавам сензацията The Weeknd).


Единствената крачка, която трябва да направиш сега, за да се докопаш до тези неземни звуци е да отидеш на страницата на Disclosure във Facebook и да натиснеш бутончето "Like".

Оттам нататък ти пожелавам приятен полет...

http://soundcloud.com/disclosuremusic

вторник, 19 юли 2011 г.

Distal :: Apple Bottom


лево барам, лево барам, лево барам.....
Кате, Кате
лево барам, лево барам, лево барам.....
ка-ка-ка-ка-как я барам
Кате
лево барам...
Кате
лево барам..
как, как я....
как, как я барам, барам...

понеделник, 18 юли 2011 г.

Mellow Music Festival 2011 Showcase Podcast

Измина цяла седмица+ откакто София беше залята от пъстроцветната вълна звуци и емоции, наречена Mellow Music Festival 2011. Вярвам, че всеки, който е бил част поне за миг от това изключително интензивно събитие е бил заразен, поне за миг, от магическия вирус на музиката, който нас ни тресе безмилостно по рождение.

За тези от вас, които все още, бавно и с наслада храносмилат всички впечатления от въпросното (без)паметно денонощие, или пък за тези, които по една или друга причина са го пропуснали, но искат да усетят вкуса му, качвам настоящата музикална приказка.


Направих този подкаст с цел да те запозная с част от българските и чужди музикални иноватори, без които тазгодишното издание на фестивала нямаше да бъде това, което е. Направи услуга на любопитството си и се запознай с музиката им отвъд траковете, които ще чуеш тук, като разцъкаш линковете в края на поста.

Тук е момента да благодаря на Let Me Entertain You!, Basstards.org и в частност Mellow Sounds Live with It's Personal, както и на Fruit Sessions за това, че излъчиха подкаста по своите виртуални честоти. BIG UP!

сряда, 6 юли 2011 г.

Интервю :: Dark Sky

Вече броим часовете до събота, когато Mellow Music Festival ще превърне за един ден София в столица на музиката.

А аз имам огромното удоволствие да те запозная отблизо с любимото си име сред тазгодишната селекция благи артисти - английското трио Dark Sky, които ще срутят клуб Spacer в рамките на Mellow Night. Enjoy...


Beatbucket: Кои сте вие?

Dark Sky: Том, Карло и Мат, a.k.a. Dark Sky.



B: Как си измислихте това име и каква е връзката между него и музиката, която правите?

DS: Мина доста време докато изберем име, което да харесва и на тримата. Отначало нямаше някаква специална идея или послание, нито пък особена връзка между него и музиката ни, но сега вече смятаме, че все пак са свързани по някакъв начин.

B: Как разпределяте и синхронизирате креативния процес помежду си, при положение че сте тройка? Случва ли се да спорите кой какво да прави, или всичко върви по мед и масло?

DS: Понякога ни е трудно, но пък не винаги работим тримата заедно. Доста често един от нас нахвърля сам някакви идеи, а после се събираме и решаваме какво има потенциал да се развие в пълноценен трак. Нямаме установена схема на работа – като се съберем тримата действително се случва да спорим доста, но това е неизбежно при наличието на три различни мнения на едно място. Научили сме се да правим компромиси в много аспекти от музиката ни и често се редуваме да композираме различни елементи, което, надяваме се, води до звук, който от една страна е разнообразен, но от друга поддържа приемствеността между старите и новите неща. Три чифта уши са нещо безценно когато се нуждаем от допълнително мнение или някой от нас започне да изтърва нишката...един трак е готов само когато и тримата го усещаме.

B: Прави ми впечатление, че собствената ви продукция е основно инструментална, докато ремиксите ви разцепват с вокали. Нарочно ли се получава така?


DS: Не, не е нарочно. Просто повечето поръчки за ремикси, които сме имали са били на парчета с вокали, а за нашите собствени неща - на този етап не чувстваме нужда да работим с вокалисти.



B: И докато сме все още на тази тема, обожавам начина, по който си играете с вокалите във вашите ремикси, начина, по който ги насичате и пренареждате в тотално ново послание. Какво значение има гласът в музиката за вас и бихте ли работили с вокалисти и текстописци за собствената си продукция?

DS: Благодарим ти. Да, вокалите наистина са доста мощно оръжие, което често успява да ангажира слушателя. Обичаме да се заиграваме с тях, да създаваме специфични текстури и вокални линии, които даряват слушателя с конкретно слухово преживяване, но остават отворени за интерпретации.
По този начин се надяваме, че придаваме допълнителна дълбочина на музиката ни, която може да се усети на второ или трето слушане. Надяваме се да можем да използваме същия похват и когато един ден започнем да работим с вокалисти за собствената ни продукция.

B: Много рядко срещам в клубната музика толкова емоционално наситен звук като вашия. Как възприемате опозицията между мажорното и минорното в музиката и как се отразява това на собственото ви изкуство?

DS: Благодарим ти! Когато композираме се опитваме да не мислим в конкретна посока, а по-скоро да материализираме звука, който търсим. За нас е много важно
в този процес да има елемент на спонтанност. И мажорното и минорното играят голяма роля в композициите ни. С течение на времето се учим от грешките си и така започваме да разбираме различните настроения, чувства и хармонии, които се крият зад нотите и могат да бъдат полезни, когато знаеш, че трябва да се движиш в определена посока. Но при нас настроението, което гоним винаги зависи от начина по който се чувстваме в момента.

B: Нещо мъдро за финал....

DS: Знаете ли, че слоновете "говорят" помежду си, но на твърде ниски честоти – затова и хората не могат да ги чуят...



Dark Sky пускат заедно с българските артисти Algoriddim, EXo и SoundForia.

понеделник, 4 юли 2011 г.

Интервю :: Kalbata

Помниш ли миналата година, когато там някъде, на ръба между пролетта и лятото, се случи един истински прецедент за българската клубна сцена? Тогава, в рамките на 3 незабравимо-безпаметни дни и нощи имахме щастието да видим и чуем свежа, смела селекция от съвременни артисти, които се радват на любопитна, освободена и отворена към новото публика.

Да, говоря за Mellow Music Festival, който за наша радост ще се състои и тази година, и то само след броени дни - на 9 юли!


Mellow Music Festival 2011 пристига в изцяло нов формат, но философията зад него е малко или много същата – да ни запознае с палитра от български и чужди артисти, обединени от разчупения си подход към създаването, поднасянето и консумирането на качествена електронна музика от настоящето.

Второто издание на фестивала ще превърне целия център на София в сцена посредством 3 модула – Mellow Open – добре познатата открита безплатна сцена под езерото с лилиите в Борисовата градина, София диша: Музика – част от инициативата на списание Едно и Столична община за превръщането на улица „Шишман” в пешеходна зона и Mellow Night – 6 клуба около НДК, които ще отворят врати за над 20 диджеи и продуценти от България и Европа.

А сега е време да ти представя Kalbata от Израел. Можеш да го видиш+чуеш в рамките на Mellow Night в клуб LifeHouse, малко след полунощ. Enjoy…


Beatbucket: Кой си ти?

Kalbata: Аз съм Kalbata, бас-продуцент и диджей.


B: Как си измисли това име и каква е връзката между него и музиката, която правиш?

K: „Kalbata” означава „куче” на библейски иврит и може би звучи като гадна дума, но в същото време е забавно. Такава е и музиката ми - тежка и тъмна, но в същото време фънки и танцувална.


B: Как и кога започна да се занимаваш с електронна музика?

K: Когато бях в гимназията тръгнах по рейв партита и се зарибих по олд скул електро и есид хаус. От там започна всичко. Също така дъб музиката ми е много любима и винаги съм я считал за част от електронната музика. Отначало само пусках, а няколко години по-късно започнах и да продуцирам.


B: Как би описал звука си и какво мислиш като цяло за поставянето на етикети върху музиката?

K: Правя и пускам нещо между дъб, 2-степ, геридж, фънки хаус и денсхол. Това е моята интерпретация на цялата крива, тежка бас-музика, с която съм се сблъсквал през годините. Жанровете си имат и хубава, и лоша страна. Хубаво е, че обединяват хората около някакъв определен звук, но от друга страна често се злоупотребява с тях, особено когато медиите се чудят какво ново да измислят и какво име да му лепнат. Колкото до мен – бих казал, че музиката ми се отличава със специфично чувство, а не с някакъв определен жанр.


B: Знам, че ранните периоди на дъб и реге, както и саундсистъм културата имат огромно влияние върху звука ти. Защо според теб връзката между миналото, настоящето и бъдещето е толкова важна за развитието на музиката?

K: Музиката е нещо много лично. За мен тя съдържа историята на моя живот. Ранните ми сблъсъци със саунд-системите, както и рейвовете на които ходех, когато живеех в Англия бяха повратни точки за мен както в лично, така и в музикално отношение, макар че при мен тези две неща до голяма степен се припокриват. Тези две различни саунд-култури доставят музиката по един много директен, суров, почти племенен начин и именно това се опитвам да пресъздам.



B: Кои са любимите ти артисти в момента?

K: В момента супер много се кефя на Lil Silva, новите неща на MJ Cole, DJ Eastwood, Seiji, Boddika...


B: Последно – един съвет към нас...

K: Мийте си зъбите под душа.


Kalbata ще пуска заедно с българските артисти Offtakt, Hibrid и Parallel Concept.

петък, 1 юли 2011 г.

Free Download :: Bache Gabrielsen x Teki Latex EP

Тази напълно безплатна порция подплатен с бас локум се препоръчва само на вярващите в зодии любители на коняка и всичко френско и изтънчено.....мммммм!