понеделник, 9 август 2010 г.

Pursuit Grooves :: Nodding Grand - August 2010

Вече става тендециозно да публикувам месечната селекция на моята любимка Pursuit Grooves. Не е случайно. Enjoy!

Nodding Grand - August 2010 by PursuitGrooves



Playlist:

Art of Noise - Moments in Love (Caspa remix)
Maddslinky - Ruled By Your Emotions
Cloak & Dagger - Crimewaves
Oriol - 5 Bars
Vikter Duplaix - Electric Love (Nicolay remix)
Michael Jackson - Remember the Time (DJ Sleeper remix)
Mount Kimbie - Carbonated
Hypnotic Brass Ensemble - Spottie
El Michaels Affair - Slide Show
Jyoti - Captain's Eye
Lauryn Hill - Sweetest Thing
Zapp & Roger - Computer Love
Aaliyah - Hot Like Fire
Onra - WeeOut (ft. Buddy Sativa)
Mia Doi Todd - My Room is White (Flying Lotus remix)
Motor City Drum Ensemble - Raw Cuts #6

четвъртък, 5 август 2010 г.

:: За лятотo с любов::

Сред все по-забързания водовъртеж от нови и нови артисти и заглавия най-лесното нещо е да се загубиш. Да, новата музика е религия, но от друга страна трябва тук-там да има кукички, за които да се захванеш - неща, които да запомниш и да си пуснеш пак, преди да се отдадеш отново на инерцията. Неща, които не се носят толкова лесно по течението и ти дават усещане за стабилност и посока.
И понеже за повечето от нас лятото е време за плаж, пътуване и почивка, добра идея е да си избереш няколко заглавия, които да запълнят качествено горещите дни, когато интернет е на повече от една ръка разстояние.

Добра отправна точка би било нещо родно, а именно най-новият албум на 1000names - Illuminated Man LP, издаден не от кой да е, а от един от най-интересните лейбъли за free beat музика тази година - Black Acre - дом на артисти като Akira Kiteshi, Fantastic Mr Fox и Blue Daisy. Illuminated Man окончателно затвърди впечатлението ми, че Нико и Марго имат директна връзка с космоса и неговите обитатели. Албумът излъчва мека, блага грууви-атмосфера, изпъстрена с хлопки, звънчета, почуквания и подрънквания, чудати вокали и още по-чудати електро-синтетични мелодии.


Може би най-характерното в него е, че няма тракове, които да изпъкват значително на фона на останалите. Вместо това получаваш едно вълшебно пътешествие през непознато време и пространство, без начало и край.

Следва последният албум на Ital Tek - един от любимите ми дъбстеп-продуценти. Midnight Colour LP излезе преди повече от два месеца, а все още жъне овации от всички страни. С други думи, очертава се като едно от най-запомнящите се издания за тази година и наистина заслужава специално внимание. Както самото заглавие подсказва, Midnight Colour бележи нова, по-зряла и улегнала фаза в музикалното развитие на Ital Tek.


В сравнение с по-тежките, бързи и агресивни предходни издания за Planet Mu - Cyclical LP и Massive Error EP, албумът впечатлява с дълбочината и многообразието си, както и с вокалите на Anneka, като в същото време запазва характерното звучене на Ital Tek, което го откроява като една от най-талантливите фигури на съвременната дъбстеп-сцена.

Не мога да пропусна и последното издание на култовата компилация Dj Kicks, дело на - както се досещаш - таткото на дъбстепа, Kode9. Миксът впечатлява както с обширната селекция, която те понася от UK funky през мазен хип-хоп преход, дъбстеп, grime и пост-дъбстеп експерименти, така и с умелото, бързо смесване на траковете, което със сигурност ще те вдигне на крака. От една страна имаш представителна извадка от семейството на Hyperdub Records в лицето на самия Kode9, Cooly G, The Bug, Ikonika и не на последно място гениалния Zomby.


От друга - свежи имена от ранга на Lone и Ramadanman, малко класически дъбстеп химни от Digital Mystikz и добре премерена щипка клубен UK комерс от Sticky и Mujava. С една дума - лудница!

Идва ред на още нещо българско - официалния дебютен (ако не се лъжа) албум на един агент на име Soulslept, който привлече вниманието ми с участието си в Bonobo Reverse Remix Competition, където успя да оглави списъка с десетте трака, събрали най-много гласове. Кой е щастливецът, който си е спечелил ремикс от самия Bonobo така и не ми стана ясно, но ако ти е любопитно да научиш повече за Soulslept и Eyecircles EP, можеш да прочетеш обстойно интервю с него за Menta Session.


Eyecircles накланя лодката към по-бавния, джазиран електроакустичен експериментален звук, в случай че ти е дотегнало от синтове и писукания.

И за финал - топличкият дългоочакван дебютен албум на Mount Kimbie - Crooks & Lovers LP, който достига до твоите уши благодарение на Hotflush Recordings. Tраковете тук се процеждат през тонколоните като големи, потрепващи, пъстроцветни сапунени мехури, които те изпълват с радост и спокойствие. Колкото до вокалите - ако експериментите на James Blake в тази насока ти допадат, значи тук те очаква върховна наслада.


Crooks & Lovers е фина, внимателно изплетена паяжина от електроника, акустични инструменти и деликатни перкусии, в която всички елементи са комбинирани перфектно. On repeat.
И така, до следващото лято..