понеделник, 26 април 2010 г.

Jahcoozi :: Barefoot Wanderer LP

Третият албум на берлинското трио Jahcoozi заслужава няколко реда тук поради две причини.


Първо, Sascha Perera, Robot Koch и Oren Gerlitz са забъркали доста приятна за слушане смесица от поп и експериментална електроника, която непретенциозно заема мястото си някъде между така наречения ъндърграунд и популярното звучене, най-вече благодарение на щедрите вокали.

Второ, триото ще ни зарадва с участие на очаквания с нетърпение Mellow Music Festival, като част от турнето, съпровождащо излизането на Barefoot Wanderer.
И ако все още не си надушил свежия звук на Jahcoozi, сега е перфектният момент да се запознаеш с тях - само месец преди да им се насладиш на живо.


понеделник, 19 април 2010 г.

Pursuit Grooves :: Fox Trot Mannerisms

Най-лежерното издание за този месец идва от Бруклин през Бристол и е четвъртият поред албум на Ванийс Смит, по-известна като Pursuit Grooves. Освен адски сръчен beat-maker, тя е доста талантлив вокал и MC със стабилен опит зад гърба си.


Първите й три албума - Fun Like Passion, Wild Art Forestry и Sustainable Movements for a New Age - съдържат предимно инструментален хип хоп. Fox Trot Mannerisms разчупва тази схема с мелодични вокали и лукави рими във всеки от седемте трака.


Fox Trot Mannerisms разчупва и още нещо. Албумът се издава от Tectonic Recordings - известният дъбстеп лейбъл на Pinch - което представлява смела крачка встрани (и напред) от вече утъпканата нискочестотна пътека.


Дали това експериментално издание ще остане единствено, или ще тласне лейбъла към едно ново и свежо поле на развитие? Какъвто и да се окаже отговорът на този въпрос, факт е, че Fox Trot Mannerisms най-сетне извади Pursuit Grooves от сенките на ъндърграунда и разпали наново любопитството към Tectonic.


сряда, 14 април 2010 г.

Меден май

Замисълът на този блог досега не включваше коментари върху разни събития - защото почнеш ли веднъж, рискуваш нещата да излязат извън контрол и да се озовеш с поредния парти-портал.
В случая, обаче, не мога да се сдържа да не подскоча от радост - тази година се случва нещо адски специално и неочаквано!! Събитието е Mellow Music Festival, а датите - 27, 28 и 29 май.



Фестивалът е уникален по рода си за нашата леко скучна клубна сцена, защото ти дава невероятната възможност да извадиш слушалките от ушите си, да излезеш от стаята си и най-сетне да послушаш и потанцуваш на любимата си музика на живо, на парти. Идеята му е да представи пред максимално широка публика алтернативна палитра от български и чужди групи, диджеи и продуценти, някои по-известни, други в сянка, но обединени от разчупените си разбирания за процеса на създаване, поднасяне и консумиране на качествена нова електронна музика.
За тази цел организаторите са замислили 2 сцени - безплатната Mellow Open в Борисовата, където имаш предостатъчно време (от 18 докъм 22часа) да се настроиш физически и психически за втората, вече небезплатна Mellow Night, която ще се вихри в Интер Експо Център.
Mellow, както името подсказва, няма да троши глави и кърти мивки, а ще ни потопи в тридневна магия от благи звуци, пъстроцветни визии и сочни ритми. Имената, които все още не мога да повярвам, че ще видя на родна земя след нещо като месец, обхващат широк спектър от размити стилове. По-голямата част от тях все още се пазят в тайна, но от известните до момента много силно ме вълнуват...

... гениалният Chilly Gonzales - виртуозен пианист, поп-изрод и малоумно MC. Не вярвах, че ще ми се отдаде шанс да отида някъде по света и да видя Gonzo на живо в близките годинки..и ето че той идва при мен!!


...таткото на дъбстепа - Стийв Гудман aka Kode9 - собственик на Hyperdub, продуцент, DJ и автор на книгата Sonic Warfare: Sound, Affect and the Ecology of Fear. Classic.


...поредният проект-колаборация на болния мозък Кевин Мартин, а именно King Midas Sound, включващ негова милост и вокалите Roger Robinson и Hitomi. Като се сетя за стабилния списък с превъплъщения на Мартин от началото на 90те до днес, имам чувството, че този човек се наслаждава на рядкото състояние музикална шизофрения. Много, много любим!


...23-годишният лондонски постдъбстеп-агент Floating Points, изпод чиито пръсти излизат толкова прекрасни звуци, че ти става едно такова хубаво и нечленоразделно на душата...


И това е само началото!! Какви ли имена ще изскочат занапред?
И за да е максимално медено, билетът за всичките три дни ще струва едва 40 лв. Наистина, ама наистина не мога да повярвам. Въпреки че оня ден мярнах един билборд :)


вторник, 13 април 2010 г.

Jus Like Music & Apple Juice Break Present :: Oscillations Part 1 & 2

Малко неща ме изпълват с такава радост, както откриването на качествен безплатен даунлоуд. А този месец ударът е двоен, тъй като става въпрос за компилацията Oscillations в две части, състоящи се съответно от 20 и 21 сочни трака.



Първата част излезе края на март, а втората - вчера.



Дело на Jus Like Music Records и Apple Juice Break, компилацията има за цел да представи нови, талантливи, свежи имена като Om Unit, Slugabed, 00Genesis, Kidkanevil, Mr.Beatnick, 8Bitch и Suzi Analogue, на които си заслужава да обърнеш внимание сега и занапред.
Така че цъквай на обложките, сваляй своето копие в предпочитан от теб формат и дегустирай. Да ти е сладко!


неделя, 11 април 2010 г.

Beatbucket Mix #2 :: Svetnik

След стабилна двумесечна пауза най-сетне имам удоволствието да поднеса втора порция музика право от сърцето на Берлин, специално за нас.
Този път благодарностите за топлата селекция са отправени към Светослав Стоянов, по-известен като Svetnik. Той е поредният талантлив българин-емигрант, едва 18-годишен, чиито благи звуци карат много лица зад граница да се усмихват. Ако искаш да се усмихнеш и ти, можеш да свалиш напълно безплатно двете му издания до този момент - Svetnik - Lo.Fi и Blueprint EP. Svetnik направи изненадващо мил бонус-жест като добави специален artwork към своя супер-smooth-пролетен микс, който, убедена съм, ще разтопи и последните останки от зимно настроение в душата ти.
За да е пълна картинката има, разбира се, и интервю, от което можеш да научиш нещо повече за нашия човек. Приятно слушане + четене :)


Artwork: Mikhail Strijov
Photo Credit: Maria Waltmann, Max Tillich & Rena Ellerbroe

Beatbucket: Кой е Svetnik? Представи се на хората, които не знаят за теб..

Svetnik: Svetnik е 18-годишен DJ, beat-maker и колекционер на музика, който е роден в България, но в момента живее в Берлин. Направил е две хубави beat-tapesLo.Fi & Blueprint EP, които могат да бъдат свалени от интернет. В момента работи върху new shit :)


B: Как започна да се занимаваш с електронна музика?

S: Започнах да се занимавам с електронна музика по времето, когато работех в един магазин за плочи, hhv.de. Там открих първия албум на Flying Lotus "1983", който тотално ме отвори за този вид музика. Покрай Flying Lotus открих по някакъв начин 1000names и им писах съобщение в Myspace колко ме вдъхновява тяхната музика и фактът, че такава музика идва от България. Те ми отговориха, влязохме в контакт и така и аз започнах да се занимавам с електронна музика.


B: Как би описал звука си?

S: Труден въпрос. Бих казал, че моята музика е ситуационна. Когато правя музика имам конкретни ситуации в главата си и се опитвам да ги превърна в звук. Така че звукът всеки път е различен – зависи от ситуацията, която ме вдъхновява. Но мога да кажа една характеристика – моят звук винаги е някакси мръсен. Мразя музика, която е перфектно мастерирана, звучи ми стерилна като болница, просто й липсва характер. Обичам грешки в подредбата, това дава на парчетата нещо човешко.


B: Как се озова в Берлин и как се отрази това на музикалните ти приключения?

S: Живея тук от почти 8 години. Майка ми смени работата си и намерихме в Берлин хубаво, евтино жилище. Мисля, че ако не се бях озовал тук, сега със сигурност нямаше да правя музика. Родителите ми не са особено музикални, освен може би баща ми, но аз не мога да свиря по ноти или да свиря професионално на какъвто и да е инструмент. Ако не беше работата ми в магазина за плочи, никога нямаше да ми хрумне да правя музика. Също ако нямаше интернет, нещата със сигурност щяха да се развият по друг начин. Щях да съм някакъв инженер или химик, but fuck this. :)


B: Би ли се върнал в България?

S: О, да! С удоволствие! Като завърша училище мисля да се върна за няколко месеца в България и да преоткрия страната си. Roadtrip yay! :)


B: Какво мислиш за българската клубна сцена?

S: Нямам почти никаква представа. Знам само за Butcherzz, че е едно готино барче и за партитата AARGH! на 1000names и Auditory Ossicles. Но само съм слушал за тях. Това лято се надявам да открия повече.


B: Първите ти две издания, Svetnik-Lo.Fi и Blueprint EP, се радват на изключително позитивни реакции. Какво планираш за в бъдеще?

S: Това, че толкова хора харесаха Blueprint и особено Lo.Fi беше пълна изненада за мен. Blueprint имаше някаква идея, но Lo.Fi бяха просто някакви бийтове. Мисля, че реакциите от България ме изненадаха най-много, но и също най-много ме зарадваха. Никога не бях очаквал да получа цял фийчър за издаването на lo.fi. Много благодаря за това на Ивайло Спасов – той е ЧОВЕКЪТ! Иначе за бъдещите ми проекти – в тях работя повече със собствения си глас и със записи, които правя като излизам навън, с приятели и т.н. Записите са супер lo fi, но имат много интересен звук. Не искам да разкривам повече, тъй като нещата не са завършени все още, но съм сигурен, че изненадата ще бъде приятна. Надявам се един ден да намеря някой малък лейбъл, който да ми помогне с промотирането и да поеме риска да сложи мое парче на винил.

B: Какво те вдъхновява и стимулира да твориш?

S: Музика, разбира се. Всеки вид музика, която има душа, която просто усещаш докато слушаш. Този vibe ме вдъхновява. Иначе всички особени случки, интересни разговори...черпя вдъхновение от толкова много различни неща, че няма да ми стигне мястото тук.


B: Кои артисти – български и чужди – следиш с интерес в момента?

S: От българските в момента следя Auditory Ossicles, които направиха великолепен албум. Също 1000names и Parallel Concept – усещам се как все по-често и по-често вися на неговия Myspace…много интересен звук има и се радвам, че е намерил хубав лейбъл в лицето на Svetlana Industries. Със сигурност ще си купя първото му EP, когато излезе. Big up!

Иначе все още не мога да спра да следя Motor City Drum Ensemble. Той просто е изумителен, има страшно чувство за барабани. Аз съм малко на deep house вълна в момента, което също се чува и в микса ми :)

B: За финал – няколко думи за микса, който си ни спретнал...

S: Това е един спонтанен, импровизиран микс, който направих в 12 часа на обяд в стаята си, на отворен прозорец, слънце и една чаша мляко. Беше голям кеф и се надявам и вие да му се израдвате. ONE LOVE!


http://www.myspace.com/svetnikmusic http://mondkultur.net/

събота, 10 април 2010 г.

Ramadanman :: Ramadanman EP

Когато чуеш името Hessle Audio трябва да се сетиш за две неща - безумно доброто едноименно EP на Pangaea и не по-малко интересното издание на James Blake - The Bells Sketch 12".



Третият елемент в тази конфигурация, която дефинира едно от най-интересните експериментални течения в танцувалната бас-музика тази година, идва от един от хората, стоящи зад актуалния лейбъл. Става въпрос за Дейвид Кенеди или Ramadanman и едноименното му 2х12" EP, което излезе съвсем наскоро.


Ramadanman EP се състои от 6 трака с изчистено, минималистично звучене, което мнозина оприличават донякъде на творенията на Untold. Разликата идва от по-експерименталния подход на Ramadanman - начупените, прогресиращи ритми и джънгъл елементи, елегантно съчетани с фънки перкусии и ефирни мелодии, придават на музиката му необходимата индивидуалност.


Така Ramadanman EP не само избягва риска да бъде наречено имитация на нещо вече създадено, а всъщност развива този звук една идея напред.


вторник, 6 април 2010 г.

Ikonika :: Contact, Love, Want, Have LP

Днес е денят на Ikonika. Точка. Днес официално излезе дебютният й албум Contact, Love, Want, Have.
По принцип не обичам нещо да ми се натрапва, особено някой артист. При мен на първо място винаги е музиката - ако тя успее да предизвика едно много специфично, първично физическо усещане, тогава се появява и любопитството към твореца. Накратко, обичам първо да слушам и после да чета.
С Ikonika ми се случва точно обратното. Между дебютния й сингъл Please и настоящия албум има почти 3-годишно сравнително творческо затишие със спорадични проблясъци под формата на сингли и ремикси, които така и не успяха да ме грабнат по онзи начин.


Същевременно, с наближаването на Contact, Love, Want, Have медийното внимание към нея нарастна лавинообразно - може би защото е първата жена в Hyperdub (алелуя!), а може би просто защото аз не зацепвам музикалния й гений.


Та след солидна доза четене ми стана твърде любопитно каква е тайната магия в музиката на Ikonika и в крайна сметка се заех съсредоточено и методично да слушам Contact, Love, Want, Have. Не мога да не й отдам няколко безспорни факта:

Ikonika има уникален звук, който безпогрешно я отличава от останалите й колеги.

Музиката на Ikonika е хипер-мелодична; ако можеше да изобразим небесната дъга със звуци, тя би била най-добрият художник.
  • Албумът не успява да достигне най-дълбоките и съкровени струни на душата ми, но определено не ме оставя дълго в седнало положение. На всичкото отгоре, освен че несъзнателно потропвам с крак и одобрително поклащам глава, все по-често се хващам да си тананикам разни парчета...хм.

Това, което ми харесва най-много е упоритото чувство, че Ikonika тепърва започва. Че Contact, Love, Want, Have е само началото. Че звукът й е не просто нещо различно от всичко останало, което съм чувала досега, а началото на нова страница в съвременната денс-музика.


Да, тя не е лесносмилаема и няма да влезе под кожата ти от първо слушане. Но в този нов, синтетичен, дразнещо-писукащ фънк има нещо заразно и очарователно, което поставя Ikonika сред най-интересните new-age електронни артисти.


Geiomix

Става ми навик да откривам новия месец с някой микс. Този път свежата селекция започва с привиден тъпчи-кебапчи вайб (за заблуда на противника) и после сладко преминава в желирани, начупени ритми. Тъкмо предпролетно. Brought 2 u by Geiom :)



Tracklist:
1 wolf eyes - lake of roaches (sub pop)
2 forgemasters - stress (network)
3 hizatron - telescope dope (wigflex)
4 fingaprint - space invasion (invasion)
4 bowly - bleeps (berkane sol)
5 baobinga and i.d. - tounge riddim - roska remix (build)
6 hem feat: terrible shock - on a mission - shortstuff refix (berkane sol)
7 sticky - triplets (hotpoint)
8 cessa - recon - sbtrkt remix (missing link)
9 xxxy - rain (pollen)
10 geiom & littlefoot - hot pursuit
11 skinnz & i.d. - shimmy (double science)
12 fantastic mr fox - bricka brac (black acre)
13 geiom & dawntreader - toscani (double science)